Sosiale medier har ødelagt livet mitt

To unge kvinner har fått livet ødelagt av sosiale medier. «Kravene til oss er blitt urimelige» sier de.

Milleniumgenerasjonen er vokst opp med sosiale medier og er de som behersker det aller best. Men samtidig har også kravene til perfeksjon økt, ihvertfall oppleves det sånn ifølge Sandra (20) og Monika (21). De har begge logget av for en periode.

-Jeg har ikke slettet kontoen mine, men de er deaktiverte, sier Sandra. Hun er russ i år og måtte ta hensyn til studiene fremfor å holde seg oppdatert om alt som skjer på sosiale medier. -Ifjor skulle jeg vært avgangselev, men jeg brukte nesten all tid på SnapChat og Instagram, forteller hun. -Så når eksamenstida kom ville jeg uansett ikke fått karakterer i mange fag. Jeg ble nødt til å ta mange fag om igjen.

Sandra forteller om en evig jakt på likerklikk og kommentarer, helst av den positive sorten. For å få det følte hun seg nødt til å stadig publisere nye bilder, vise flotte opplevelser og gi inntrykk av at livet smilte til henne. -Det tok mange timer hver eneste dag å oppdatere kontoene mine, skolearbeidet ble alltid nedprioritert.

Sykemeldt med depresjon

Monika er for tiden sykemeldt på grunn av depresjon. Sjøl mener hun at den er oppstått av perfeksjonskravet som de opplever at rettes mot dem. -Som jente må vi vise hvor attraktive vi er til enhver tid, forteller hun. -Bloggere, trendsettere på Instagram og Snap viser hvor perfekte liv de har og jeg ville gjerne ha det samme. -Nå har jeg slettet mange av de jeg fulgte og slettet noen av kontoene mine.

-En konto har jeg igjen, Facebook, men der har jeg nå bare familien og de nærmeste vennene mine. Det er ikke mulig å være ung i dag uten å ha en konto der. Hun drar seg i håret og smiler fra et ansikt helt uten sminke. -Før kunne jeg ikke tenke meg en dag uten sminke, sier hun. -Nå som jeg ikke lenger sender selfier på Snap og Insta kan jeg tillate meg det. -Men jeg er fortsatt så usikker at skal jeg utenfor døra så må fasaden være fin.

Ute av syne, ute av sinn

De har begge opplevd å få negative kommentarer fra jevnaldrene, ukjente som kjente, på sosiale medier. Presset for å følge med på det som sies om de er ekstremt. Om det har blitt bedre etter at de logget av? -Jeg føler meg fortsatt usikker, men har fått god hjelp fra psykologen, sier Monika. -Det vanskeligste har vært å innse at jeg ikke må være pålogga hele tida.

-Jeg eksisterer ikke lenger for mange, siden jeg ikke oppdaterer om absolutt alt jeg gjør. Det har hendt at jeg har møtt bekjente ute i byen som har trodd at jeg har flytta utenlands og det som verre er. Jeg kan leve med det, ler hun. -Det beste er uansett at nå behøver jeg ikke lenger frykte de negative kommentarene, det er deilig.

Unges avhengighet

Tre av ti ungdomsskoleelever og fire av ti elever i videregående skole oppgir at de bruker mer enn to timer på sosiale medier hver dag, viser undersøkelsen Ungdata. Det er jentene som bruker mest tid. Undersøkelsen kan være misvisende fordi de unge selv har rapportert tidsbruken.

Andre undersøkelser har konkludert med at de unges selvbilde ofte lider av å eksponeres for andres perfekte liv. Å være sterk nok til å logge av er vanskelig, sier Sandra og Monika, som er glad for at de nå har klart det, for en periode. -Jeg tror faktisk jeg vil fortsette med et offlineliv, avslutter Sandra. -Jeg håper jo å komme inn på høyskole til høsten og da blir nok lesepresset større.

Illustrasjonsbildet er fra Wikimedia Commons


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *