Det er nok nå!

Litt over middels interessert i nyheter og synes nyhetsbildet blir for unyansert. Da er det kanskje på tide å ta kontroll over nyhetsfeeden din.
Flere klager for tida over hva mediene dekker. Stort sett så har de fått nok av Anders Behring Breivik, eller av Donald Trump. Samme gjaldt merkelig nok ved siste valg. Det ble for mye for en del mennesker.

Men kan vi egentlig bebreide media at de dekker det som skjer i verden? Eller dekker de feil saker? Det første kan enkelt besvares med et nei, de utfører sitt oppdrag, som er å dekke det som skjer. På det andre så kan man sette litt mer spørsmålstegn, kanskje.

Vi lever i en digital verden og media er selvsagt med på å forme den. Men vel så ofte så formes det man ser av hva som sprer seg via sosiale medier. Der er det en annen form for dekning enn det er i den øvrige verden. Og hva man ser der er faktisk etter hva man velger sjøl.

Noen vil ha søte katter, det er ikke en myte, det er faktisk søte katter som dominerer sosiale medier. Nest etter kommer kjendissladder og historier om vanlige folk som har opplevd noe spesielt, på godt eller vondt. En psykolog kunne forklart mekanismen bak på en enkel måte. Digitale eksperter sier det enkelt, du får det du fortjener.

Valgfriheten er nemlig stor. Du velger hvem og hva du vil følge i sosiale medier. Utfra de valgene du har gjort får du en nyhetsfeed. Det som har mest likerklikk er det som har størst sannsynlighet for at du får med deg. Enten fordi dine venner klikker på det, eller fordi du sjøl gjentatte ganger har trykket liker på en type hendelse eller fra et bestemt nettsted.

Mer skremmende er det at det som oppnår flest likerklikk er innhold som det er sannsynlig at det blir produsert mer av. Nettet flommer over av katter og andre søte dyr. Under rettsaken som pågår i Skien nå er kommentarfelter og facebook fylt opp med debatter. Hver eneste en som er imot at ABB atter en gang blir profilert gir faktisk en stemme til at det skal bli enda mer stoff om han.

Markedskreftene råder, det er selvsagt ikke tilrådelig å produsere saker som gir null kroner inn i kassa. De fleste skjønner jo det. Media er i en lett krisestemning mange steder og blir mer avhengig av annonsekroner. Så om det blir for mye av det ene eller andre for deg, overse kommentarfeltene, ikke del saker som irriterer deg, avfølg venner som deler osv

Aller helst, skaff deg din egen nyhetsfeed. Abonner på nettsider og papiraviser som produserer det du vil se. Bruk Feedly istedetfor Facebook. Ta kontroll istedetfor å klage. Så enkelt er det faktisk.

Lam er søte, men ikke like lett å ta flotte bilder, kanskje derfor kattene florerer på nett

Lam er søte, men ikke like lett å ta flotte bilder av, kanskje derfor kattene florerer på nett


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *